
Czy kakao daje zdrowie?
Za co kochamy kakao? Za pyszny, słodki smak, czy za właściwości zdrowotne? Ten napój znany jest od setek lat, spożywany był kiedyś tylko Ameryce Łacińskiej, czyli tam, gdzie naturalnie rośnie kakaowiec. Obecnie zachwyca się nim cały świat.
Spis treści
Poranny kubek kakao, świeże pieczywo – to śniadanie mistrzów. Nie tylko smaczne, ale także dające dużo energii. A to wszystko dzięki temu, że 100 g kakaowego proszku to około 250 kcal. Rozrobione w ciepłym mleku da niezłego kopa na początek dnia, wcale nie jest ci potrzebna kawa i kofeina.
Całą magię zawdzięczamy roślinie kakaowca, a konkretnie owocom, które rodzi. Choć znamy kilkanaście gatunków tej rośliny, to do produkcji kakao używa się Theobroma cacao L.
Czym tak naprawdę jest kakao?
Drzewa kakaowca nie wyróżniają się specjalnie wielkością, rosną raczej w cieniu innych drzew tropikalnych. Jedno drzewo rodzi ok. 50 owoców, a wszystko, co dobre znajduje się pod jego łupiną. Ziarna kakaowca, bo o nich mowa, są skarbem, z którego powstaje kakao, a później czekolada.
Oczywiście nasiona kakaowca wymagają obróbki. Trzeba je wysuszyć, prażyć, zmielić, fermentować – wszystko po to, by uzyskać tłuszcz kakaowy (masło kakaowe, olej kakaowy), podstawowy składnik do produkcji czekolady.
Czekolada i kakao – ich wpływ na zdrowie
Mogłoby się wydawać, że czekolada to nic zdrowego. Sam cukier – prosta droga do cukrzycy! Nic bardziej mylnego. Kakao ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywane przez diabetyków. Oczywiście wszystko zależy od ilości, ale jeśli jesz odpowiedzialnie (czy to jako napój, czy w formie tabliczki gorzkiej czekolady), to nic złego Ci nie grozi.
Wartości odżywcze kakao są naprawdę bogate. To nie tylko zdrowe kalorie i energia, o których już wspomnieliśmy, ale także naturalne źródło magnezu, który poprawia funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego (ma korzystny wpływ na pamięć i koncentrację). Dlatego właśnie dietetycy i lekarze radzą, że gdy męczą cię skurcze mięśni albo drganie powiek, to zamiast sztucznych suplementów lepiej zjedz gorzką czekoladę albo napij się kakao.
Kakao to źródło witamin (szczególnie z grupy B i E), przeciwutleniaczy, a tryptofan wpływa na produkcję endorfin, czyli hormonu szczęścia.
To także bogate źródło substancji zwanej teobromina. Ten organiczny związek chemiczny ma szereg właściwości prozdrowotnych, między innymi przeciwmiażdżycowych i obniżających ciśnienie tętnicze, minimalizuje także ryzyko chorób wieńcowych. Niektóre badania naukowe donoszą nawet o właściwościach przeciwkaszlowych teobrominy.
Jeszcze inne jest zastosowanie masła kakaowego w kosmetologii – poprawia ono kondycję skóry, zapobiega jej wysuszaniu i chroni przed promieniowaniem UV.

Zdrowa kuchnia z kakao pod ręką
Kakao to nie tylko napój do picia czy tabliczka czekolady. Kreatywny kucharz może je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Od naleśników z czekoladą, poprzez kakaowe ciasteczka i ciasta, aż po łączenie sproszkowanego kakao z mięsem. Tak, tak, choć brzmi to dziwnie, to warto spróbować takiego połączenia, szczególnie w potrawach rodem z Ameryki Południowej. Jeśli lubisz chilli con carne, to koniecznie przetestuj wersję z kakao.
Last Updated on 16 stycznia, 2025 by Autor Zdrówko
Autor Zdrówko
Lubię być zdrowy, lubię czuć się dobrze. Piszę więc o tym, co lubię. Dzielę się z Tobą tym, co wiem, o czym przeczytałem. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, korzystaj ze specjalistycznej pomocy. Żadna informacja w internecie nie zastąpi diagnozy specjalisty. Nie lecz się sam - korzystaj z pomocy lekarzy!

Szczepienia przed urlopem
Zobacz również

Jak pogoda wpływa na nasze samopoczucie i kondycję
13 lipca, 2024
Bieżnia w domu
28 października, 2023